
Scones
Eén van mijn meest favoriete gebak is Britse scones. Het halfzoete gebakje met romige clotted cream en jam is zo ongelofelijk lekker. Heerlijk met een kopje thee of bij de koffie.
Scones heb je in verschillende soorten. De meest gegeten scone is een half zoete scone met clotted cream en jam. Maar je kunt ook hartige scones eten met mosterd of zalm. In scones kun je stoppen wat je lekker vindt zoals: rozijnen en krenten, chocoladestukjes, gember of je maakt hartige scones. Alle variaties zijn mogelijk. Mijn favoriete scone blijft toch wel de zoete scone met clotted cream en jam.
Hieronder zie je mijn recept voor de perfecte scones. En wat blijkt nou, ik maak ze op dezelfde manier als hoe de Britse Queen ze eet. Maar eerst vertel ik je de meest gemaakte fouten bij het maken van scones waardoor jouw scones misschien wel compleet mislukt zijn.
Help, mijn scones zijn mislukt
Scones bestaan uit eenvoudige ingrediënten en ook het bereiden ervan is niet zo ingewikkeld. Toch kunnen scones heel gemakkelijk mislukken zoals:
- Je scones zijn te droog
- Je scones zijn niet goed gerezen
- Je scones zijn te zacht van binnen
- Je scones smelten in de oven
De basisingrediënten van scones zijn:
Bloem, bakpoeder, ei, suiker, roomboter, zout en melk.
Zie je een recept met zelfrijzend bakmeel of baking soda? Klik dan snel weg want dit is niet waar je echte scones mee maakt. Laat de boter het werk doen als het aankomt op rijzen. Ik zal je hieronder uitleggen hoe dit werkt.
Er zijn een aantal fouten die je kunt maken wanneer je scones maakt die ervoor zorgen dat jouw scones helemaal mislukken. Ik zal je uitleggen hoe je deze fouten kunt voorkomen.
Gebruik koude ingrediënten
De meest gemaakte fout is: warme ingrediënten gebruiken. Gebruik altijd koude ingrediënten. Zelfs de bloem kun je eerst in de koelkast doen om koud te worden. Helemaal wanneer je in een warme omgeving woont en je keuken boven de 20 graden is raad ik je aan om alle ingrediënten eerst even in de koelkast te doen voordat je begint met bereiden.
Zorg er ook voor dat je handen koud zijn. Houd ze even onder een koude kraan voordat je gaat mengen en kneden. Merk je dat je ingrediënten weer warm beginnen te worden, stop de ingrediënten weer in de koelkast en koel je handen af.
Wanneer de boter namelijk warm wordt gaat deze mengen met de bloem en ontstaat er een glutenstructuur. Wanneer je brood maakt is dit perfect maar niet voor scones. Scones horen luchtig en vlokkerig te zijn.
Meng eerst de droge ingrediënten met de boter
Je eerste stap is het zeven van de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker. Vervolgens snijd je de boter in kleine blokjes en verkruimel je deze in de bloem totdat er fijne korrels ontstaan. Dit doe je met je koude vingertoppen. Ga niet kneden maar gebruik alleen je vingertoppen. Zorg ervoor dat je vingers niet de boter aanraken maar dat de boter is omgeven met een laagje bloem. Dit voorkomt dat de boter gaat smelten door je lichaamswarmte.
Worden je handen warm en merk je dat de boter begint te plakken? Doe de kom even in de koelkast en koel je handen af. Ga dan verder met het verkruimelen.
Het is klaar wanneer er een kruimelige mix is ontstaan en er geen grote stukken boter meer zijn.
Meng en kneed zo kort mogelijk
Brooddeeg moet je lang kneden. Het tegenovergestelde werkt voor scones. Deze moet je zo kort mogelijk mengen en kneden. Wanneer je lang mengt en lang gaat kneden gaan alle ingrediënten samensmelten tot één massa waardoor je scone hard en droog wordt. Door de ingrediënten zo kort mogelijk te mengen zorg je ervoor dat je deeg luchtig blijft. Ook voorkom je zo glutenstructuren die ontstaan in je deeg omdat de bloem en de boter zich mengen. Hierdoor ontstaat een harde scone en dat is natuurlijk niet wat je wil.
Kom dus eigenlijk zo kort mogelijk aan je deeg. Elk contact van je warme handen met het deeg laat de ingrediënten versmelten en dat moet je voorkomen.
Een plakkerig deeg is goed
Wanneer je alle ingrediënten gemengd hebt ontstaat er een plakkerig deeg. Schrik hier niet van, dit is juist wat we moeten hebben. Ga dus niet nog verder kneden.
Doe wat bloem op je handen en pak al het plakkerige deeg uit de kom en wikkel het in plastic folie. Leg het voor minstens een uur in de koelkast. Je kunt het deeg ook 's avonds maken en 's nachts in de koelkast leggen zodat je 's ochtends je scones kunt afbakken. Hoe koeler je deeg, hoe beter.
Steek je scones in één keer uit
Zorg dat je uitsteekvorm (ik gebruik een vorm van 5 cm doorsnee) bestoven is met bloem. Druk hem dus even in de bloem voordat je gaat uitsteken. Dit voorkomt dat het deeg aan je vorm blijft plakken.
Steek dan je scone in één keer uit. GA NIET DRAAIEN!! Wanneer je gaat draaien zal je scone scheef gaan rijzen. Steek de vorm in je deeg en haal hem met één beweging weer naar boven.
Leg je scone dan op z'n kop op je bakplaat met bakpapier. Ook dit zorg ervoor dat je scones mooier zal rijzen.
Bak de scones niet te lang
De gemiddelde baktijd van scones is 10 minuten in het midden van een 220 graden oven (hetelucht). Je scones mogen mooi goudbruin worden.
Mijn tip is: blijf bij de oven staan bij het bakken. Scones kunnen snel verbranden en één minuut te lang gebakken kan ervoor zorgen dat je scone droog en hard wordt. Je scone mag nog een klein beetje kleverig van binnen zijn wanneer je ze uit de over haalt. Ze garen in de minuten daarna nog na zodat je de perfect scone hebt.
Gebruik een satéprikker om te kijken of je scone bijna gaar is.
Zijn je scones nog te kleverig van binnen, zet ze dan nog één of twee minuten in de oven maar niet langer.
Laat de scones heel even uit de oven afkoelen en eet ze dan warm.
Recept voor de perfecte scones
Dit recept is voor 10 scones van 5 cm doorsnee.
- 250 gram bloem
- 12,5 gram bakpoeder
- 2,5 gram zout
- 50 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter (koud)
- 100 ml volle melk (koud)
- 1 groot ei (1/2 ei voor in het deeg en 1/2 ei voor op de scones)
- Optioneel: 125 gram rozijnen (30 minuten weken in warm water en goed afdrogen)
- Zeef de droge ingrediënten en doe ze in een kom. Leg een stuk plastic folie klaar om het deeg straks op te leggen (straks heb je plakkerige handen). Leg ook alvast een bakplaat klaar bekleed bakpapier.
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe ze bij het bloemmengsel. Wikkel ze in de bloem.
- Verkruimel met je vingertoppen de boter tot een kruimelig mengsel ontstaat. Houdt alle ingrediënten koud en zorg dat er geen deeg ontstaat.
- Doe de ei en melk erbij. Pak de steel van een houten lepel en meng alle ingrediënten kort samen. Zo voorkom je dat je gaat kneden. Doe dan eventueel de rozijnen erbij.
- Bestuif je handen met bloem en druk het mengsel tegen elkaar aan tot een geheel en leg dit op het plastic folie. Vouw het dicht en laat je deeg voor minstens een uur of de hele nacht in de koelkast rusten.
- Bestuif je werkblad met bloem. Leg het deeg op het werkblad en rol het uit tot een lap van ongeveer 3 cm dikte.
- Druk je uitsteekvorm in de bloem en druk de scone met één snelle beweging uit en haal je uitsteekvorm direct weer uit het deeg met één beweging.
- Leg de scone op z'n kop op de bakplaat.
- Overgebleven deeg druk je snel weer tot één geheel en druk de laatste scones eruit. Meng niet te lang!
- Verwarm nu je oven voor op 220 graden (hetelucht).
- Bestrijk de scones met het overgebleven eimengsel. Voorkom één dikke laag maar bestrijk je scones liever 2x met een dun laagje.
- Doe de scones in de oven en bak voor 10 minuten totdat de scones goudbruin en net gaar zijn. Ze mogen nog een heel klein beetje plakken. Ze garen buiten de oven nog na.
- Haal de scones uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Eet ze direct met clotted cream en jam.
Tips
- Scones kun je tot twee dagen na het bakken eten. Stop ze voor het eten even 5 minuten in een 180 graden oven zodat ze weer lekker warm zijn.
- Het deeg kun je invriezen of een dag in de koelkast bewaren. Bevroren scones bak je in ongeveer 25 minuten af.
- Heb je een grotere uitsteekvorm, bak de scones dan 2 á 4 minuten langer af.
Scones bestellen
Natuurlijk kun je alle moeite om de perfect scones zelf te maken besparen en de heerlijkste scones gewoon bestellen. Bij Vintage & Pastries kun je scones kopen met verse clotted cream en zelfgemaakte jam (diverse smaken). En je krijgt de clotted cream en jam ook nog eens in super schattige originele weckpotjes. Ook nog eens duurzaam.
Laat een reactie achter